Ja nu har vi varit hos ortopeden. Först fick vi vänta över 1 timme och när vi väl kom in så tog det max 10min så var vi klara.

Det första han sa att han kunde inte se röntgenplåtarna från Järva närsjukhus som vi hade röntgat tidigare hos men han skulle få fram dom till nästa gång vi skulle tillbaka i Maj/Juni.
 
Sen såg han på röntgen från förra veckan att det såg inge vidare ut. Att hon har en omfattande form av  "Perthes". Att hon var tjej och 6år gjorde inte saken bättre då han sa att tjejerna får det mycket värre och ondare och får kämpa mer än killar och sa att hon skulle ha helst varit 3-4år då hade hon haft bättre prognos. Så det var väl inge kul att höra men han skrev ut några tabletter, kommer inte ihåg vad dom hette men ska hämta ut dom på apoteket imorrn så kan kolla då:-). Dom skulle tydligen hjälpa henne och var bättre än Ipren och mindre biverkningar sa han.
 
Jag frågade om rullstol och om sjukgymnast men han tyckte väl egentligen inget av dom men jag sa att vi orkar inte bära henne till saker och ting hela tiden då vi får ont och det förstod han men han sa att det är lätt att dom blir förslappade om dom åker rullstol och att det är risk att dom sitter där förmycket men vi använder den bara som "transport" rullstol och dom värsta dagarna. När det är fint nu så cyklar hon till skolan för det klarar hon av och tycker om.
Tyvärr fick inte ortopeden skriva ut längre rullstol så han skickade remiss till sjukgymnast om ev. billigare att hyra rullstol så vi får se när vi får tid där men att få ett "träningsprogram" av sjukgymnast och träna hemma eller hos dom tyckte han inte var någon idé då det är svårt att träna "rätt" när dom är så små plus att Evelina har knappt någon höftkula alls kvar. Tänk vad olika det kan va på olika sjukhus. Men har fått ett jättebra program av en som jag "träffat via Familjeliv och sen vidare till Facebook och det programmet gillar Evelina att göra fast hon inte kan allt så vill hon i alla fall försöka.
 
Som förälder så känner man sig väldigt hjälplös, ledsen, förvirrad m.m  om vad man kan göra för att minska hennes smärta.
 
Det gör så ont i en att hon inte kan göra allt som hon vill göra som att börja på gympa och lära sig gå ner i split och spagat. Men simma och rida och cykla är bra sa han men det visste vi redan.
 
Evelina hade en tröja på sig där det står "Summer Days make me feel fine" och han undrade vart jag hade köpt den åt henne då han kallade den för "Perthes tröja" då texten passade in för Evelina att hon längtade till sommaren för att kunna bada ute:-).
 
Ska fixa lite här hemma nu men skriver kanske mer ikväll eller imorrn.
 
Håll utkik.
 
Kram på er.

Lite bilder...


 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej