Vad är Legg-calvé Perthes sjukdom?
Legg-Calvé-Perthes sjukdom (eller Perthes sjukdom) är en tillfällig sjukdom hos barn där boll-formade huvudet på lårbenet, kallad lårbenshuvudet förlorar sin blodtillförsel. Som ett resultat kollapsar lårbenshuvudet. Kroppen kommer att absorbera de döda benceller och ersätta dem med nya benceller. Den nya benceller så småningom kommer att förändra lårbenshuvudet av lårbenet. Legg-Calvé-Perthes sjukdom gör att höftleden blir smärtsamt och stel under en tid.
Legg-Calvé-Perthes sjukdom går igenom fyra faser av förändringar som påverkar huvudet på lårbenet. Faserna är:
-
Fas 1 - blodtillförsel är frånvarande till lårbenshuvudet och höftleden blir inflammerad, stel och smärtsam. Delar av ben förvandlas till död vävnad. Bollen av lårbenet blir mindre rund i utseende på röntgen. Denna fas kan pågå från några månader upp till ett år.
-
Fas 2 - Kroppen rensar upp de döda benceller och ersätter dem med nya, hälsosammare benceller. Lårbenshuvudet börjar renovera i en rund form igen. Det gemensamma är fortfarande irriterad och smärtsam. Denna fas kan pågå från ett till tre år.
-
Fas 3 - lårbenshuvudet fortsätter att själva modellen tillbaka i en rund form med nytt ben. Denna fas varar ett till tre år.
-
Fas 4 - Normal benceller stället för det nya benceller. Denna sista fas kan pågå i några år att slutföra den helande processen.
Vad orsakar Legg-calvé -Perthes sjukdom?
Orsaken till Legg-Calvé-Perthes sjukdom är okänd. Det är fem gånger mer sannolikt hos pojkar än flickor.
Legg-Calvé-Perthes sjukdom vanligen drabbar förstfödda barn och är vanligtvis ses hos barn 4 och 10 år ålder. De flesta fall bara påverkar en höft.
Vilka är symtomen på Legg-calvé -Perthes sjukdom?
Barnet klagar ofta av smärta i hans / hennes höft som förvärras av aktivitet. Ibland kommer de också uppleva smärta i lår eller knä området. Barnet går oftast med en hälta och rapporterar att resten kommer att lindra smärtan.
Symptomen på Legg-Calvé-Perthes sjukdom kan likna andra sjukdomar eller medicinska problem i höften. Rådgör alltid med ditt barns läkare för en diagnos.
Hur är Legg-calvé -Perthes sjukdom diagnosen?
Förutom en fullständig anamnes och fysisk undersökning kan diagnostiska metoder för Legg-Calvé-Perthes sjukdom är:
-
röntgen - ett diagnostiskt test som använder osynliga strålar elektromagnetisk energi för att producera bilder av inre vävnader, ben och organ på film.
-
ben skannar - en nukleär avbildningsmetod kunna utvärdera eventuella degenerativa och / eller artros förändringar i leder, för att upptäcka ben sjukdomar och tumörer, för att fastställa orsaken av ben smärta eller inflammation.
-
magnetisk resonanstomografi (MRT) - ett diagnostiskt förfarande som använder en kombination av stora magneter, radiofrekvenser och en dator för att ge detaljerade bilder av organ och strukturer i kroppen.
-
arthrograms - en bilddiagnostiska test för att studera icke-beniga strukturerna i lederna.
-
blodprover
Behandling för Legg-calvé-Perthes sjukdom:
Specifik behandling för Legg-Calvé-Perthes sjukdom kommer att avgöras av ditt barns läkare baserat på:
-
ditt barns ålder, allmänna hälsa och sjukdomshistoria
-
omfattningen av sjukdomen
-
ditt barns tolerans för vissa läkemedel, förfaranden, eller terapier
-
förväntningar på sjukdomens förlopp
-
din åsikt eller önskemål
Målet med behandlingen är att bevara den rundhet i höftleden och för att förhindra missbildningar medan sjukdomen har sin gång. Behandlingsalternativ är beroende av hur mycket höft smärta, stelhet och röntgen förändringar över tiden, samt hur mycket av lårbenshuvudet har kollapsat.
Normalt är det första steget i behandlingen för att återfå höft rörelse och eliminera smärta som är resultatet av spända muskler runt höften och inflammation inne i leden. Behandling kan vara:
-
Resten
-
aktivitet restriktioner
-
läkemedel såsom ibuprofen
-
sängläge och dragkraft
-
gjutning eller stagning (att hålla lårbenshuvudet i höften uttaget tillåta begränsad gemensam rörelse och låta lårbenet till remold sig i en rund form igen)
-
kirurgi (att hålla lårbenshuvudet i höften uttaget)
-
sjukgymnastik (för att hålla höften muskler starka och främja höft rörelse)
-
kryckor eller rullstol (i vissa fall)
Lång sikt för ett barn med Legg-calvé -Perthes sjukdom:
Det ultimata målet i Legg-Calvé-Perthes sjukdom är att tidigt diagnostisera sjukdomen, så att så mycket tid som möjligt att låta lårbenshuvudet remodel tillbaka i en rund form. Annan behandling ska bland annat kontrollera smärta, hålla höften i rörelse, och förhindra fortsatt höft missbildning.
De två mest kritiska faktorer som avgör utfallet är barnets ålder och hur mycket av lårbenshuvudet påverkas av denna sjukdom.
I svårare fall, desto större är sannolikheten att barnet kan uppleva begränsad höft rörelse, skillnader i benlängd, och ytterligare problem höft i vuxen ålder.
Hittade en annan också, adressen dit är: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hoftbesvar-hos-barn/
Perthes sjukdom
Vid Perthes sjukdom blir ytan på ledkulan i höftleden ojämn. Sjukdomen börjar oftast vid tre till nio års ålder och är vanligare hos pojkar än hos flickor. Perthes sjukdom kan finnas hos yngre eller äldre barn också, men det är ovanligt. Ibland kan barnet få sjukdomen i båda höftlederna. Då börjar symtomen först i den ena och sedan i den andra höften med ett halvt till ett års mellanrum.
Vad beror det på?
Orsaken är troligen att blodförsörjningen till höftens ledhuvud försämras. Efterhand leder det till att ledytan mjukas upp och plattas till. En del barn som har haft coxitis simplex får sedan Perthes sjukdom i samma sidas höftled. Ledkapselinflammationen vid coxitis simplex gör nämligen att det bildas en ökad mängd vätska i leden. Det kan göra att blodkärlen trycks ihop så att blodet inte kan komma fram till ledhuvudet.
Symtom
Barnet börjar halta och har ont i höften både i vila och när det går, leker, hoppar och springer.
Söka vård
Om barnet har symtom från höftleden i form av till exempel värk, smärta eller hälta bör man kontakta en vårdcentral eller en barnläkarmottagning.
Om barnet har mycket ont eller andra symtom som till exempel feber eller påverkat allmäntillstånd ska man söka vård direkt på en vårdcentral, barnläkarmottagning eller akutmottagning.
Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen, telefon 1177, för råd.
Undersökningar och utredningar
Ofta behöver höftlederna röntgas. I sällsynta och oklara fall kan andra undersökningar behöva göras, till exempel magnetkameraundersökning. Beroende på vad röntgenbilderna visar från början ska höftleden röntgas igen inom tre till sex månader och höftledens rörelseförmåga undersökas.
Behandling
När barnet fått diagnosen Perthes sjukdom, behöver det skona höften och undvika sådant som gör ont. Yngre barn ska till exempel inte gå långa promenader utan hellre åka vagn. Äldre barn ska till exempel inte spela fotboll aktivt på klubbnivå. Att simma, cykla eller rida brukar däremot gå bra och kan rekommenderas, eftersom rörligheten i höftleden bibehålls utan att det belastar leden.
Om barnet har mycket ont kan sängläge och en tids vila hemma vara nödvändigt för att smärtorna ska gå över. Annars kan barnet vara på förskolan eller gå i skolan som vanligt. Men personalen behöver informeras om barnets tillstånd. Barnet ska inte delta i aktiviteter i skolgymnastiken som är påfrestande för höften, till exempel löpning, hopp och bollspel. Om höften är mycket stel och det gör mycket ont kan barnet behöva få smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel.
Barn som blir påtagligt stela i höften kan behandlas med sjukgymnastik, framför allt träning i simbassäng, för att minska ledstelheten.
Operation
Om det under kontrollerna visar sig att det tillplattade ledhuvudet gör att ledkulan förskjuts ut ur ledhålan ger detta sämre förutsättningar för att ledkulan ska få en rund form när den läks. I dessa fall kan barnet behöva opereras. Ingreppet utförs under narkos och innebär att lårbenet sågas av precis nedanför höftleden. Sedan vinklas ledkulan in mot ledpannan och benets nya läge fixeras med en kraftig skruv som är kopplad till en platta som fästs på lårbenet med skruvar. Läget efteråt kontrolleras med röntgen.
Barnet får ligga till sängs i några dagar och därefter komma upp och gå med hjälp av kryckor men inte stödja på benet. Yngre barn som inte klarar att gå med kryckor och avlasta benet behöver få hjälp med mycket och förflyttas med hjälp av rullstol. Efter sex till åtta veckor har benet läkt ihop och barnet kan stödja på benet som vanligt. Därefter ska höften skonas enligt de riktlinjer som tidigare har nämnts. Ungefär ett år efter operationen tas plattan bort.
Hur går det sedan?
Det första halvåret efter att symtomen visat sig, pressas ledkulan ihop och mjukas upp alltmer. Sedan kommer en läkningsfas när ledkulan förkalkas igen och återtar något av sin ursprungliga form. Ju yngre barnet är när sjukdomen bryter ut, desto större är chansen att ledhuvudet behåller eller återfår sin normala form. Prognosen är något sämre för flickor, särskilt om de är äldre än sju år när sjukdomen startar.
Det brukar ta två till tre år från det att sjukdomen bryter ut till att den läker. Beroende på hur röntgenbilderna ser ut därefter och om rörelseförmågan fortfarande är nedsatt i höften tar läkaren i samråd med familjen ställning till vilka aktiviteter barnet kan utöva. I de allra flesta fall får barnet ägna sig åt vilken sport som helst efter utläkning. Skulle barnet få några symtom får det vila och skona höften. Om symtomen skulle bli ihållande är det bäst att avstå från sporter som är påfrestande för höften, till exempel fotboll.
Höftleden kan under tonåren och därefter vara känsligare för ansträngning. De som har fått en deformerad led brukar avrådas från arbeten som är fysiskt tunga, till exempel byggnadsarbete, arbete inom lantbruk eller sysslor som innebär mycket klättring på stegar eller krav på rörlighet överhuvudtaget.
Komplikationer och följdsjukdomar
Sjukdomen har på det hela taget ett godartat förlopp, men det finns en risk för tidig artros med värk, belastningssmärta, hälta och nedsatt rörelseförmåga. Det kan göra att man redan i 45-50-årsåldern kan få så pass besvärande symtom att det är motiverat att ersätta höften med en konstgjord höftled. För det mesta förslits inte leden, även om ledhuvudet har ett annorlunda utseende jämfört med den friska sidans höft.
Hittade en till och adressen som ni kan gå in och kolla på är: http://sv.wikipedia.org/wiki/Legg-Calv%C3%A9-Perthes_sjukdom
Men som jag skrev tidigare om ni har bättre sidor eller tips eller nåt annat så maila eller skriv en kommentar här på bloggen.
Mailadress: [email protected]
1 kommentarer
M
19 Feb 2014 12:49
Fast det där med tillfällig är väl en sanning med modifikation. Om man läser om andra så har de ont resten av livet när de anstränger sig "för mycket"
Det är risk för atros och även höftledsbyte i medelåldern.
Men de dör ju inte av detta men det är klen tröst när man står mitt i iaf.
Det som står att läsa om behandling går helt emot den läkare ni träffade sist och det skrämmer mig!
Kram på er alla <3
Kommentera